Uit elkaar gaan, een echtscheiding. Het verbreken van een relatie of huwelijk brengt veel emoties met zich mee en geeft veel vragen en onzekerheden. Wanneer je wilt scheiden, de relatie wilt beëindigen of je partner wil dat, is er veel te doen.
Er is zakelijk en juridisch veel te regelen en daarnaast gaat het over gevoelens en de manier waarop je daar met elkaar over kunt praten. Is de scheiding onafwendbaar of zijn er nog andere mogelijkheden? Hoe moet het met de kinderen? Hoe blijven jullie eventueel in contact met elkaar? Wie gaat waar wonen? Wat is eerlijk? Hoe zit het met de financiën? Hoe vul je een ouderschapsplan in? Hoe wordt de echtscheiding formeel in gang gezet? Wat doet een advocaat? Welke zaken moeten er nog meer geregeld worden?
Uit elkaar gaan
Emoties als verdriet en boosheid spelen mee. Het lijkt soms onbegonnen werk hierover met elkaar tot afspraken te komen. Bij scheidingsmediation of mediation bij beëindiging van de relatie vinden gezamenlijke gesprekken plaats die er, naast alle regelzaken, ook op gericht zijn de onderlinge verhouding tussen jullie en de communicatie op de juiste wijze in te zetten of te verbeteren. Daardoor ontstaat er bereidheid om samen te werken naar een voor beiden goed gezamenlijk gedragen resultaat.
Als je ontdekt dat je, ondanks het “uit elkaar gaan”, toch door overleg en onderhandeling tot een oplossing kunt komen is de kans groot dat het in de toekomst ook zal lukken.
Periode na de echtscheiding/het uit elkaar gaan
Merk je dat er kwesties zijn die blijven spelen, storend werken, nog aandacht vragen, nieuwe aandacht vragen of leiden tot spanningen tussen beiden? Ook dan kan mediation iets voor jullie betekenen.
Download hier de stappen bij scheiden en uit elkaar gaan
Kinderen en echtscheiding
Als er kinderen in het spel zijn is het belangrijk dat ouders kunnen blijven overleggen. Als partners neem je afscheid van elkaar en je blijft altijd samen ouders van de kinderen. Tijdens de gesprekken wordt veel aandacht geschonken aan de emotionele situatie van de kinderen en bestaat de mogelijkheid dat de mediator ook een gesprek voert met de kinderen om de ouders te ondersteunen in het maken van de juiste keuzes en oplossingen. Wat is het beste voor de kinderen in de gegeven situatie?
Jolan Bosman kan jullie, als gecertificeerd familie-mediator, op de juiste wijze begeleiden. Ook het evalueren van het ouderschapsplan na verloop van tijd, bijv. na een jaar, geeft voor beide ouders vaak de mogelijkheid weer even met elkaar de afspraken op de juiste wijze door te nemen en eventueel aan te passen.
Ook kan daarbij de relatie als partners in ouderschap nog eens worden doorgesproken. Waar loop je nog tegenaan? Welke pijnpunten en kwesties spelen er nog, mogen nog worden uitgesproken of zijn er kwesties waar een nieuwe gezamenlijke oplossing voor mag worden gevonden?
Wil je meer informatie over mediation of een kosteloos intakegesprek? Bel gerust of vul het contactformulier in. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met je op.
Ben je al als partners en gezamenlijk ouders uit elkaar gegaan en lukt het niet (meer) om op een goede en respectvolle manier als gezamenlijk ouders met elkaar in contact te komen over de kinderen? Alle begrip is weg en de communicatie verslechterd? Lees dan ook meer over SCHIP-mediation. Deze heeft als doel de (ex-)partners weer zo met elkaar te verbinden dat ze daarna in staat zijn om samen op te trekken, ook in hun partnerschap als ouders.